Skip Navigation

Fullerton Reservoir

This $78 million-dollar water reservoir project (PDF) has been planned for quite some time. The contractor working for Baltimore County is expected to begin construction in January or February. Following are a few questions and answers regarding the project’s design and development over 50 years and the project’s capacity to ensure an adequate water supply for the region.

Baltimore County Public Works engineers and their technical consultants answered questions at a workshop on November 12, 2014, in the library at Perry Hall High School, 4601 Ebenezer Road, 21236. A rendering (PDF) of the finished project was also provided.

  1. Question: I live adjacent to the reservoir property. What kind of disturbance can I expect during construction and after construction?

    Answer: Normal construction hours will be 7 a.m. to 5 p.m. except during major concrete pours. For major concrete pours, the work will continue through the night until the respective pour is complete. We estimate the normal work crew to be about 8 to 15 workers. During work such as concrete floor pours, there likely will be about 45 workers on site. Our contract will include noise restrictions borrowed from old State of Maryland regulations: 65 decibels at the property line from 7 a.m. to 10 p.m. and 55 decibels at the property line from 10 p.m. to 7 a.m.

    For major concrete pours, estimated to be six in number, there will be a steady flow of concrete trucks to and from the site until the pour is complete. Trucks will line up along the access road inside of the property; if this becomes a problem during construction, we will have some of the trucks line up along the Fullerton Pumping Station driveway. It will be a contract requirement for all major concrete pours that the concrete trucks must enter and leave the site by way of Perry Hall Boulevard and the eastern portion of Bucks Schoolhouse Road.

    After the reservoirs are constructed and in service, we anticipate the site will be visited by one or two Baltimore City maintenance crews daily. Additionally, there will be approximately one chemical delivery (sodium hypochlorite for disinfection) a month. The details of security lighting are still under design but you can expect some minimal lighting around the reservoirs, the disinfection building, and at the entrance.

  2. Question: Are there any plans to turn the open area of the Fullerton Reservoir site into a park?

    Answer: No—the reservoir facilities will be secured by fencing and the remainder of the property will be reserved for use by the future Fullerton Filtration Plant project, which also must be secured once constructed. Please note that the reservoir project will require removing trees; however, we will attempt to preserve as many trees as possible. Additionally, we will be planting some smaller trees as part of our landscaping plan, which is still under development.

  3. Question: Now that the Goddard Farm Road development has straightened out the alignment of Bucks Schoolhouse Road, are there any plans to make the (now) seldom-used portion of the road a ‘One Way’ road?

    Answer: We are exploring all options to ensure safety and plan to consult our traffic engineering staff to determine the utility of a One Way road.

  4. Question: Can the reservoirs be buried?

    Answer: The reservoirs could be buried, but there is no reason to do so once it is understood that they cannot be lowered into the ground. The reason is simple—their overflow elevations (the elevation above sea level) have to be compatible with the overflow elevations of Druid Lake and Curtis Bay Tank.

  5. Question: I attended one of the community meetings years ago and remember that two reservoirs were proposed instead of three. Why the increase to three reservoirs?

    Answer: With one reservoir out of service, pipeline and valve restrictions make it impossible to pass all of the treatment plant flow through a single remaining reservoir. In other words, two reservoirs have to be in service at all times to handle the treatment plant flow and a third reservoir is required for necessary operational flexibility.

  6. Question: This project has been around for many years. Why has the design taken so long?

    Answer: The project has been delayed twice for multi-year intervals each time. The first delay occurred when the project was put on hold so that the Fullerton Filtration Plant study could be performed. Baltimore City and Baltimore County agreed there was a possibility the reservoirs could negatively impact the future filtration plant and the prudent course of action was to study the filtration plant before proceeding any further with design of the reservoirs.

    After the filtration plant study was completed, there was a second delay due to cost-share negotiations.

  7. Question: Once construction begins, is there any way the community can obtain regular updates of the project?

    Answer: Public Works will post progress reports on the County Executive’s electronic Updates. These are available on the Baltimore County Government website and through free subscriptions. The information is also sent to community associations and frequently appears in County Council newsletters. 

  8. Question: I received notification back in June of this year about the project and I was wondering if the contact information is still the same.

    Answer: The current contact information (PDF) should stay the same for the duration of the design. However, once construction begins, questions or comments should be directed to our Construction Contracts Administration Division at 410-887-3531.

 
Revised December 6, 2016         

 

Did This Page Help?
Fields marked with * are required.
Page Rating*